Για επικοινωνία και αποστολή σχολίων προς δημοσίευση

Για επικοινωνία και αποστολή σχολίων προς δημοσίευση peptrainose@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Αθήνα, 19/4/2016
Αριθ.Πρωτ.  38884
    ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων -  κ. Χρήστο Σπίρτζη.
        2. Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  - κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
        3. Γεν.Γραμματέα Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων - κα Πέτη Πέρκα.
        4. Πρόεδρο ΟΣΕ - κ. Γεώργιο Αποστολόπουλο.
        5. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ - κ. Κωνσταντίνο Πετράκη.


Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ενιαίος τότε ΟΣΕ κατείχε όλες τις σιδηροδρομικές δραστηριότητες δηλαδή την κατασκευή των σιδηροδρομικών έργων, την ανανέωση και συντήρηση του τροχαίου υλικού, τη συντήρηση της υποδομής καθώς και την ευθύνη της λειτουργίας.
Τα ανωτέρω αποτελούν υποχρέωση του κράτους το οποίο διαχρονικά όχι μόνο δεν τις αναλάμβανε, αλλά έστελνε τον ΟΣΕ να δανείζεται αντί αυτού, αρνούμενο πεισματικά ακόμη και τα ΥΓΟΣ, ενώ αυτό ήταν αρμόδιο για την τιμολογιακή πολιτική.
Πριν από λίγα χρόνια, όλα αυτά τα δάνεια που είχαν συσσωρευτεί, «βαφτίστηκαν» χρέη, φορτώθηκαν στον ΟΣΕ και με μια επικοινωνιακή τακτική το κράτος χρέωσε την ευθύνη στο σιδηρόδρομο και στους εργαζόμενους, αποποιούμενο τις δικές του ευθύνες.
Το 2010 με το νόμο 3891 το κράτος αποφάσισε σε αντιστάθμισμα του «χρέους» το οποίο θα διαγραφόταν, να πάρει την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, προβλέποντας ότι ο ΟΣΕ θα κρατήσει μόνο την περιουσία που ήταν απαραίτητη για τη χρήση λειτουργίας του, θέμα που θα ρυθμιζόταν με Υπουργική Απόφαση.
Πέντε χρόνια μετά και ενώ το κράτος πήρε την περιουσία, το χρέος συνεχίζει να εγγράφεται στον Ισολογισμό του ΟΣΕ, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα, η δε Υπουργική Απόφαση ποτέ δεν εξεδόθη. Η κατάσταση αυτή, δημιούργησε και δημιουργεί καθημερινά προβλήματα όπως Σταθμοί να εκχωρούνται σε Δήμους και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν κυλικεία και καφενεία ως μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Πέραν την πολιτικής μας θέσης, ότι η περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ΟΣΕ, ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση θεσπίζοντας κανόνες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.
 Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός  Γραμματέας
ΠΑΝ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ          ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΟΥΡΛΙΑΚΑΣ

ΚΑΝΙΓΓΟΣ 6 – 106 77 ΑΘΗΝΑ,  6 RUE KANIGOS – 106 77 ATHENS,  TEL:210 38 38 133, 210 38 38 197,  FAX: 210 38 42 188  
e-mail: fechemin@otenet.gr                                               www.omospondiasidirodromikon.blogspot.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου