Για επικοινωνία και αποστολή σχολίων προς δημοσίευση

Για επικοινωνία και αποστολή σχολίων προς δημοσίευση peptrainose@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ



ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔIAΜΑΡΤΥΡΙΑ -ΔΗΛΩΣΗ
  Της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΕΠ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ), που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Ομηρίδου Σκυλίτση, αριθμ. 19 και εκπροσωπείται νόμιμα.

 Π Ρ Ο Σ
Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου 1-3, και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1.    Τον κο Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κο Σπίρτζη.
2.    Τον κο Χρυσάγη Κωνσταντίνο, κάτοικο Αθηνών, οδός Καρόλου, αριθμ. 1-3, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και Κίνησης.
------------------------------------------------------------------------
Η παρούσα μας αποτελεί την ύστατη μορφή διαμαρτυρίας
(αφού όλες οι προηγούμενες προφανώς ερρίφθησαν στον κάλαθο των αχρήστων) για την δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι νέες (κατά τα λοιπά) σιδηροδρομικές σήραγγες. Παρά την χρηματοδότηση με χρήματα του ελληνικού λαού, παρά την κατασπατάληση ωρών για την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, οι σιδηροδρομικές σήραγγες έχουν λεηλατηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίστανται πλέον επικίνδυνες για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα του προσωπικού, αλλά και του επιβατικού κοινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ατυχήματα που πρόσφατα έλαβαν χώρα εντός των σηράγγων, τα οποία προκάλεσαν ακόμη και την παρέμβαση του Εισαγγελέα λόγω των τραγικών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν.
Ο ρόλος του Προσωπικού Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών εντός τν σηράγγων είναι καίριος και έχει υπογραμμισθεί από πλείστα εγχειρίδια και κανονισμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε το "Εγχειρίδιο Ασφαλούς Εργασίας στην σιδηροδρομική σήραγγα Πλαταμώνα", στο εδάφιο 5 και υπό τον τίτλο "Καθήκοντα Προσωπικού Κίνησης" αναφέρεται ρητά, ότι: "...η εμπροσθοφυλακή και η οπισθοφυλακή των διαφευγόντων είναι σκόπιμο να σχηματίζεται από το προσωπικό κίνησης". Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο "Κανονισμός της Υπηρεσίας των Οδηγών Αμαξοστοιχιών (μετονομαζομένων πλέον σε Προσωπικό Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών)" σε διάφορα σημεία του οποίου γίνεται μνεία, ότι: "ο οδηγός αναφέρει εις τον Προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας" (Κεφάλαιο VII § 48, §51 κλπ, υπό τον τίτλο "Καθήκοντα του Οδηγού Αμαξοστοιχιών εν πορεία" κ.α.). Να σημειώσουμε, ότι αμφότερα τα ανωτέρω εγχειρίδια δεν έχουν τροποποιηθεί, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ.
Με άλλα λόγια το Προσωπικό Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών, ως έμπειρο και καταξιωμένο μπορεί να συνεισφέρει (και πράγματι συνεισφέρει) στην αποτροπή του κινδύνου ατυχήματος εντός των σηράγγων, αλλά και στην ομαλή απομάκρυνση των επιβατών σε περίπτωση τυχόν επέλευσής του. Ωστόσο, οι τεράστιες ελλείψεις σε άτομα καθιστούν το έργο μας αυτό δυσχερές και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο, αφού όλα τα ανωτέρω καθήκοντα (και ακόμη περισσότερα, τα οποία προβλέπονται από έτερα εγχειρίδια) επιβαρύνουν το μοναδικό άτομο του προσωπικού, το οποίο βρίσκεται επί του συρμού, παρότι ρητά προβλέπεται η ύπαρξη περισσοτέρων. Η δε κατάσταση αυτή οξύνεται έτι περαιτέρω με τον νέο Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας και Κίνησης που προωθείται, ο οποίος υποβιβάζει τελείως τον ρόλο του προσωπικού Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών.
Για τον λόγο αυτό διαμαρτυρόμεθα έντονα για την παντελή αδιαφορία σας, σάς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας δηλώνουμε, ότι φέρετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον ως αποτέλεσμα της απραξίας σας, χωρίς να αποκλείουμε πλέον το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, αφού είναι το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει.
--------
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον κο Χρυσάγη Κωνσταντίνο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και Κίνησης, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015

      Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας 

             ΠΑΝ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ                         ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου